Прокуратурата започва проверка за престъпление по служба заради случая, при който малък частен самолет излетя от летище София за Гърция, без да бъде извършена гранична и митническа проверка.

Разследващите ще изясняват дали са извършени престъпления по служба от служители на летището, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Първоначално проверката е започната от Районната прокуратура в София, но тъй като е установено, че вероятно не става въпрос само за незаконно преминаване на границата, но и за престъпление по служба на служители от летище София, случаят е прехвърлен на Софийска градска прокуратура.

Тепърва прокуратурата ще установява в какво се състоят обичайните служебни задължения при частни полети. Нормативната уредба показва, че тези случаи не са изключение и проверките трябва да бъдат направени, защото става въпрос за напускане на държавната граница, въпреки че България и Гърция с в ЕС.

Изяснено е, че през паспортна проверка е преминал само капитанът на полета, а останалите пътници - 6 души, са чакали 70 минути в помещение на аерогарата, но проверка така и не била извършена.

Засега не е ясно защо Гранична полиция не е била уведомена за това, че 6 души чакат за проверка.

"Ще се изискат длъжностните характеристики на лицата, които са участвали в този процес, за да се изясни отговорността на всеки един от тях", поясни говорителката на главния прокурор.

"Очевидно се касае за неизпълнение на служебни задължения, а не толкова за умишлено преминаване на границата без разрешение на органите на реда", каза  още Арнаудова.