Бащата на починалото новородено момиченце в МБАЛ-Сливен Пламен Желязков е депозирал жалба в Окръжната прокуратура в града, в която твърди, че детето му е починало в резултат на лекарска грешка. Жалбата е подадена около 11 часа, съобщи пред Dir.bg говорителят на държавното обвинение прокурор Ваня Терзиева.

"В жалбата е изразено съмнение за работата на екипа в АГ отделението и е посочено името на д-р Таня Пашева (завеждащата родилното отделение в болницата - бел.ред.). Образувано е досъдебно производство и е назначена медицинска експертиза - аутопсия на починалото бебе. Експертизата трябва да установи дали бебето е родено мъртво или детето е живородено и е починало след раждането", обясни Терзиева.

На въпрос на Dir.bg има ли резултат по разследването за смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова, която почина след раждане при д-р Пашева в средата на август т.г., говорителката на Окръжната прокуратура заяви, че то все още продължава и към момента няма повдигнати обвинения към медицински лица.

"Имаме заключение от назначената тройна съдебно-медицинска експертиза. Но излезе необходимост от назначаването на нова такава - пак тройна. Този път тя ще бъде извършена от съдебни експерти, като гинеколози, реаниматори и т.н., докато първата бе изготвена от патоанатоми от Съдебна медицина", допълни Ваня Терзиева.

Тя обясни, че поради сложността и важността на разследването, подробности към момента не могат да бъдат огласени публично.

Момиченцето на починалата родилка Ренета пък се отглежда от нейния брат и родители. Малката Мария вече е на 4 месеца, а баба й публикува редовно нейни снимки в социалната мрежа.

По-рано днес директорът на МБАЛ-Сливен д-р Васислав Петров съобщи, че акушер-гинекологът д-р Таня Пашева, която вчера е водила раждането на 27-годишната Галя Желязкова, е много разстроена от случилото се и му е казала, че ще подаде молба за напускане.