Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и образува преписка за безпричинното спиране на електричеството на метростанция "Софийски университет" на 20 юли, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

С оглед на факта, че с постановление на Министерски съвет "Метрополитен" ЕАД - София е определен за Стратегически обект, който се охранява по договор между Столична община и СДВР от полицейска охрана, ВАП указва на министъра на вътрешните работи и на кмета на София да бъде извършена спешна проверка относно допускането на посочения инцидент, който би могъл да предизвика освен спирането на метрото, блокиране на пътници и мотриси в тунелите и други по-тежки последици, се казва в съобщението.

В защита на държавния и обществен интерес и на основание на чл. 145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт, ВАП сезира министъра и кмета и за необходимостта от предприемане на спешни действия, свързани с организирането на охраната на метростанциите, за недопускане на престъпления и други закононарушения от рода на описаните, както и да я уведоми за предприетите по случая действия, подчертават от прокуратурата.

По случая вече бяха задържани и освободени с обвинение в хулиганство бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, енергийният експерт и член на Стратегическия съвет към президента Еленко Божков, както и 29-годишният протестиращ Светослав Трайков. Според разследващите записите от камерите в метростанцията до Софийския университет доказват, че те са извършители.

По повод Божков от прессекретариата на президента заявиха, че: "Членовете на Стратегическия съвет не са служители в президентската институция и имат пълната свобода като граждани да изразяват свои позиции".