Районна прокуратура - Бургас се самосезира по журналистически материали, касаещи продажба на белина като чудотворно лекарство и образува досъдебно производство.

То е образувано за това, че за периода от неустановена дата през 2019 г. до 21.08.2019 г. в Бургас, Светослав Стаматов от Бургас с цел да набави за себе си имотна облага - да се сдобие с парични средства възбудил и подържал заблуждение у неопределен кръг лица, че лекарството, което им продава ще ги излекува от онкологично заболяване, аутизъм, здравословни проблеми с бъбреците, както и от други заболявания и с това им причинил имотна вреда.

Шишенцата с "чудодейното лекарство" се поръчвали по телефона. Екип на bTV се свърза с търговеца. Той препоръчва продукта си с думите: "Чисти вируси, бактерии, гъбички, паразити и възпаления. Пиете го осем пъти на ден и впръсквате два пъти". Пред апартамента му в Бургас, вече пред камера, обаче мъжът отрече да продава лекарства. По думите му продуктът "пречиства вода".

Разследването по досъдебното производство е възложено на полицейски служители от ОД на МВР - Бургас. То трябва да бъде извършено в срок от 60 дни, след което събраните материали да бъдат предадени на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи процесуални действия.

Експертите твърдят, че "лекарството" може да е смъртоносно.