На разпит в прокуратурата ще бъде извикана личната лекарка на починалия 3-годишен Александър. Родителите на момченцето са предали и видеозапис от телефон на разследващите. 

Аутопсията показа, че детето е починало заради двустранна хеморагична пневмония. Родителите му са търсили помощ от три болници преди да се стигне до фаталния край.

Според тях, повече от два часа лекарите на педиатричната болница отказват лечение на 3-годишното им момченце. Смъртта на детето предизвика проверка, назначена от ресорния министър Кирил Ананиев.

 "Ще бъдат положени максимални усилия за изясняване на обективната истина за смъртта на 3-годишното дете",  обеща главният прокурор Сотир Цацаров.

Директорите и на трите болници, в които родителите на детето са търсили помощ - Педиатрията, болница "Лозенец" и "Пирогов", са отстранени от постовете си до приключване на разследването.

Днес Сотир Цацаров обясни, че се извършват интензивни действия по разследването на случая.

Той посочи, че е иззета цялата документация по случая и добави, че днес ще бъде разпитана и личната лекарка на починалото дете.

"Документация и данни за проведени предни лечения или лечения преди посещението и медицински действия преди посещаването на здравни заведения, днес ще бъде иззета и от личния лекар на детето, която също ще бъде разпитана", обясни Цацаров.

Главният прокурор добави, че са били разпитани родителите, както и други лица.

"От родителите са предадени записи от телефонните им апарати, които ще допринесат за разкриването на обективната истина. Следват разпити на всички медицински специалисти в трите здравни заведения, назначаване на съдебно-медицинска експертиза", каза Цацаров.

"Нека от този случай не правим обобщение за всички хора, които упражняват лекарската професия, защото те заслужават уважение. Но ще бъдат положени максимални усилия за изясняване на обективната истина", заключи той.