Бизнесменът Пламен Бобоков отива на съд за незаконно държане на археологически обекти, след като в дома му беше намерена колекция от 50 железни върхове на стрели и копия. От прокуратурата съобщиха, днес, че обвинителният акт е внесен в окръжния съд в Русе само месец, след като Бобоков беше обвинен.

За държане на повече от 3 нерегистрирани археологически обекта Наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния. Предметът на престъплението пък се отнема в полза на държавата. Според разследващите иззети са 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо.

"По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона", съобщиха от прокуратурата.

По делото на бизнесмена е наложена най-леката мярка за неотклонение - "Подписка". Очаква се съдът да насрочи началото на делото.

От пролетта Пламен Бобоков и брат му Атанас са обвиняеми за участие в организирана престъпна група с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Според прокуратурата става дума за схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества.

По това обвинение Атанас Бобоков стоя в ареста до края на ноември, когато беше освободен срещу рекордната гаранция от 2 млн. лева.

Пламен Бобоков пък е обвинен и в търговия с влияние покрай записаните и оповестени от прокуратурата разговори със секретаря на президента Румен Радев - Пламен Узунов. Според обвинението Узунов е давал информация на Бобоков, с която той не можел да се сдобие по друг начин.