Делото за подкуп срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров приключи и на втора инстанция.

Председателят на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев, който председателства и състава по делото, го обяви днес за приключено, след като беше изслушана една свидетелка и приета последна експертиза, пише правният сайт lex.bg.

Вещите лица изследваха два записа със специални разузнавателни средства, но заключиха, че не може категорично да се каже, че в тях се чуват гласовете на тримата подсъдими.

Съдия Ушев уважи и изненадващото искане на прокурора Тихомир Стоев да бъде изискана справка от първоинстанционния съд за случайното разпределение на делото и избора на състав с председател Иво Хинов. Прокурор Стоев направи искането заради изказвания на Иванчева и Петрова, в които изразили съмнение в системата за случайно разпределение на делата.

Справката беше изпратена, но в нея нямаше данни за нередности при разпределянето на делото, а и самите подсъдими подчертаха, че са говорили принципно за проблема със системата, а не за конкретното разпределение.

През април м. г. спецсъдът призна Иванчева, Петрова и Дюлгеров за виновни за това, че са поискали подкуп от 187 500 евро от бизнесмена Александър Ваклин. Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, Петрова на 15 години, а Петко Дюлгеров - на 12 години.

Според мотивите на съдия Хинов обаче, Иванчева не само е поискала 187 500 евро, но и е получила 70 000 евро, а оправдателната присъда за получаването е резултат от тълкуването му, че няма как да бъде осъдена за приемане на подкуп, след като сама го е поискала, а не ѝ е бил предложен. Според мотивите на първата инстанция Иванчева дори е утвърдила модел на управление на "Младост", при който е съсредоточила в себе си и законодателните, и изпълнителните правомощия.

Съдия Хинов записа дори, че единствената причина да не наложи най-тежкото наказание от 30 години затвор на бившата кметица е неговото убеждение, че предвидените в Наказателния кодекс санкции са прекомерно тежки.

"И при все това се касае само за корупционно деяние", се казваше в мотивите му.

Днес прокурор Стоев обаче поиска по-тежки наказания, като акцентира в пледоарията си, че тримата не само са поискали, но и са получили подкупа. Според него съдът неправилно не е приел за доказан и пълния размер на поискан подкуп от 250 000 евро. Нещо повече, обвинителят подчерта, че в посредничеството за парите, Дюлгеров е предложил на Ваклин "нещо като пакетна услуга" за 500 000 евро, за да бъдат придвижени всичките му проекти в общината.

Прокурор Стоев обаче каза, че няма да иска от съда тримата отново да бъдат задържани при осъдителни присъди и на втора инстанция, а могат да останат под домашен арест до края на делото.

Защитата логично настоя те да бъдат оправдани, като опонира на прокуратурата, че в случая става дума за провокация към подкуп.