Приятел на тотомилионера от село Покровник Румен Пеовски, който спечели близо 1.7 млн. лева през април 2017 година с фиш на стойност 1.20 лева, е даден на съд от негов приятел. Мъжът има претенции към половината от печалбата, тъй като от години двамата играели с общи числа, и освен това е платил 60 стотинки, което е половината от фиша, съобщи bTV.

Печалбата идва при безработния Пеовски с числото 3 - в последния момент той решил да промени числата, с които играел 30 години, и вместо 2, избрал 3.

Спорът за парите обаче стига до съда. Това е първото дело у нас, с което атакува печалба от Българския спортен тотализатор. Уникалният процес за българската съдебна практика е спечелен на първа инстанция от тотомилионера.

"Когато дойде за пръв път в кантората, човекът наистина беше изстрадал тази печалба. Беше настаняван в болница, беше атакуван в съда със спора, породен от искова претенция за половината от печалбата, и до известна степен човекът беше обезверен", каза адвокатката на Пеовски Албина Анева.

По думите ѝ Пеовски е добър, широкоскроен и притеснителен човек. Веднага след като е получил печалбата той е започнал да дарява - на детски градини, черкви, на приятели и близки.

В исковата си претенция обаче приятелят му Антон Ангелов посочва, че е участвал в купуването на печелившия фиш и че с Пеовски дълги години са играли заедно тото.

"От юридическа гледна точка той претендира, че са формирали гражданско дружество по смисъла на Закона за задълженията и договорите. В хода на съдебното производство бяха разпитани доста свидетели, бяха назначени експертизи", посочи защитникът на Румен Пеовски.

"Когато трябва да се декларира и заяви печалбата в Българския спортен тотализатор съгласно правилника за изплащане на печалбите, такова лице не е предявявало претенции", допълни Анева. "Ищецът не знаеше с какъв фиш с колко колонки заявени числата. Исковата претенция е депозирана много след като е станало публично известно кои са числата, с които Пеовски печели шестицата", каза още адвокатът.