Пловдивският окръжен съд остави в ареста петимата чужди граждани, обвинени в износ на стоки с двойна употреба за специалните бойни части на Русия.

Според прокуратурата задържаните са действали дълго време като организирана престъпна група.

Петимата арестувани бяха доведени в съдебната зала за разглеждане на мерките им за неотклонение при засилени мерки за сигурност, съобщи БНТ.

"Ако се докаже, че тези хора действително със знанието, че изнасят за Русия подобни вещи, са го правели, да, има нарушение на закона, но ние не коментираме дали са го правили, а дали има доказателства да са го правили. Не виждам убедителни доказателства, които да доказват на този етап, че има организирана престъпна група", заяви Кирил Николов, адвокат на Романос Ветридис.

"Работим само от 6 дни по делото. За този период са разпитани над 10 свидетели, няколко от тях пред съдия са им закрепени доказателствата. Съдът прие съответно, че е налице обосновано предположение за извършено престъпление и постанови мярка задържане под стража спрямо всички обвиняеми", допълни Георги Гешев, прокурор, Окръжна поркуратура-Пловдив.

Снимка: БНТ

Операцията е проведена в координация с няколко партньорски служби. По случая има 12 арестувани, сред които и лица от Руската федерация.

Към петимата от задържаните вече има и повдигнати обвинения. Те са организирали доставките на различни стоки, предназначени за групировката "Вагнер" и за специалните руски части, които воюват в Украйна.