Българин, разследван за сводничество в Германия, ще бъде предаден на тамошните власти, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Добрич за постановеното решение.

20-годишният Д.А. е задържан на 6 февруари в България с Европейска заповед за арест. Искането за предаването на мъжа е с цел провеждане на наказателно преследване срещу него за две престъпления, квалифицирани по германското законодателство като сводничество и принудително склоняване към проституция, посочват от съда.

Според постъпилата в Окръжния съд информация потърпевша от деянието е българска гражданка, която е била принуждавана да проституира в град Бремерхафен в периода от края на 2017-а до края на януари 2018 година. Тя била заставяна да предава всички спечелени пари - от 150 до 500 евро на ден, на задържания. Германските власти твърдят, че жената е била удряна или заплашвана с насилие, когато заявявала, че не иска повече да проституира. През януари миналата година тя успяла да избяга и се свързала с местната полиция.

Максималният размер на наказанието, което германското законодателство предвижда за престъпленията, за които е разследван българинът, е 10 години "лишаване от свобода". Германските власти са предоставили гаранции, че след изслушването на българина, ако той бъде признат за виновен и осъден, при негово желание ще бъде върнат у нас за по-нататъшно изпълнение на присъдата.

Решението за екстрадицията е окончателно и не подлежи на обжалване.