Служебният правосъден министър Иван Демерджиев се готви да внесе искане за търсене на дисциплинарна отговорност от прокурори, които отказват да предоставят информация за случайното разпределение на делата в държавното обвинение още от лятото до този момент. Това съобщи той пред медиите преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

"Исках информация по отношение на начина, по който те разпределят своите производства, след като имат претенции към съдилищата. Още лятото. Не няма отговор, но три пъти си разменяхме писма. Последно ме питаха във връзка с кои правомощия на министъра го правим. Подробен отговор сме изпратили", изрази възмущението си той.

"Комуникацията се води през заместник главен прокурор, името не е толкова важно. Няма реакция, няма и действия, за мен това е неприемливо", категоричен е Иван Демерджиев. Той определи подобно отношение като неглижиране от страна на държавното обвинение.

Поводът за исканата информация от страна Демерджиев са случаи в съдебната система, при които има отклонение от закона. "При липса на случайно разпределение на дела и преписки, последиците могат да са много сериозни", аргументира се Демерджиев.

Той обясни, че в разговора си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши преди дни двамата са обсъдили готовността на по-широк кръг институции у нас, които да изпращат сигнали за нарушения в новата евроструктура. До момента такива правомощия в България има само прокуратурата.

"Лаура Кьовеши ги нарече малки дела, аз ги наричам случаи, които не са с обществен интерес", коментира правосъдният министър досега изпращаните сигнали за евроизмами. Демерджиев посочи, че дори се обмисля възможността всеки ръководител на прокуратурата да има достъп до евроинституцията.

В Прокурорската колегия на ВСС Демерджиев вече е изпратил исканите документи по казуса "Осемте джуджета". Става дума за извършвани разпоредителни сделки, подписвани в болница. Правосъдният министър уточни, че е дал на ВСС 18 доказателства. От ВСС вече трети месец той очаква и решение за това какво да се случи не само със сградите, а и с автомобилите на Бюрото за защита на свидетели, което парламентът реши да извади от прокуратурата и върна в Министерството на правосъдието.