Обвиненият за изнасилването и убийството на 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова - Северин Красимиров, ще бъде настанен за изследване за срок от 30 дни в психиатричното отделение на болницата за лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч. Това определи днес Окръжният съд в Русе, като искането бе отправено от прокуратура.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че по всяко дело се назначават съдебно-психиатрични експертизи, които дават становище за вменяемостта на обвиняемите лица.

"Това дело не е изключение и по него също сме назначили такава експертиза", каза Георгиев.

Снимка: Булфото

По думите на Георгиев причините това изследване да бъде извършено в Ловеч е, че "искаме да е от една страна изготвено от хора, които не го познават, а от друга - да имат възможност за максималния срок от 30 дни да го наблюдават и да дадат обосновано заключение".

Георгиев обясни, че 30 дни не са малък срок, в който 21-годишният Красимиров ще бъде наблюдаван ежедневно и ежечасно. Така ще бъдат изключени всякакви подозрения, че по една или друга причина той се опитва да се представи пред специалистите там в светлина, която не е типична за него.

Георгиев каза още, че има справка от Центъра за психично здраве в Русе, в която се посочва, че обвиняемият е диагностициран с умерена степен на умствена изостаналост. Учил е и в помощно училище в Русе. Има намалена работоспособност с решение на ТЕЛК. Пред съдията Красимиров каза, че не е получавал обезщетение.

"Все обстоятелства, които на нас ни станаха известни по време на разследването и които искаме да проверим до каква степен му се отразяват на вменяемостта", каза още прокурорът.

Адвокатът на обвиняемия също заяви, че е необходима психиатрична експертиза.

По време на заседанието в съда стана ясно, че в Германия, където беше задържан, обвиняемият опитал да се самонарани.

"Има становище от колегите ни в Германия, предупредили са ни да сме внимателни и сме взели всички необходими мерки", коментира Георгиев.

Според него това, което до момента Красимиров е дал като обяснения, е проверено с всички способи на Наказателно-процесуалния кодекс и се потвърждава.

"Смятам, че той говори истината", каза Георгиев.

Самият Красимиров обаче даде неясни обяснения - в нощта преди престъплението бил на празненство по случай рожден ден, пил уиски, бира, пушил и "нещо".

Когато започна да разказва за самото престъпление, служебният му адвокат заяви, че заседанието трябва да продължи при закрити врата. Прокурорът каза, че ако обвиняемият бъде изслушан относно психическото си състояние, това не е нужно. От своя страна съдът не уважи искането на защитника.

Красимиров каза още, че му било причерняло пред очите. Обясни, че в определени моменти, като се ядосал, трудно му минавало. И друг път изпадал в подобно състояние, като даде пример, че това се е случвало в Германия, където бил при майка си. Той каза още, че след престъплението се уплашил и искал да отиде при нея. Знаел, че ще го хванат и чакал това.

Окръжният прокурор заяви, че разследването е в много напреднал етап. Според него в рамките на около четири месеца ще приключи досъдебното производство.

Красимиров беше задържан в Германия на 9 октомври - няколко дни след убийството на Маринова, която беше административен директор на русенската TVN. 

След екстрадирането му в България му бяха повдигнати две обвинения - за изнасилване, за което предвиденото наказание е от 10 до 20 г. затвор, и за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, което се наказва с 15 до 20 години затвор или доживотен затвор, или доживотен затвор без право на замяна.

От МВР и прокуратурата съобщиха, че ДНК експертизи на иззет от него и Маринова биологичен материал категорично го уличават. Разследващите бяха категорични, че убийството не е било планирано и свързано с работата й, а спонтанно, след като младият русенец от ромската махала пил алкохол и се дрогирал до сутринта. 

Самият Красимиров заяви, че е виновен и ще понесе дори доживотна присъда.