Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу няколко полицаи за грабеж и вземане на подкуп, получен чрез изнудване.

П. А., на 33 г., и С.М., на 45 г., са обвинение за това, че в съучастие с неизвестен извършител са отнели 5000 кутии цигари, марка "Busi-nees royals", на обща стойност 37 500 лева, както и 1500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи, всичко на обща стойност 41 500 лева, от мъж с инициали М. М. Те направили това като употребили сила и заплашване. По това време П. А. е бил служител на ОД на МВР-Пловдив, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На съд са предадени и С.М., на 45 г., В.Г., на 32 г., Г.И., на 38 г., и Ж.К., на 33 г., за това, че в качеството си полицейски служители - единият старши полицай към отдел "Охранителна полиция" в Пловдив, а другите в полицията в Раковски, поискали от М.М., и приели чрез другиго, подкуп в размер на 20 000 лева, за да нарушат службата си, като не предприемат действия по предотвратяване на престъпление  - държане на акцизни стоки без бандерол. Те имали имали информация и данни за това и взели парите, след като рекетирали бизнесмена.

Всичко това се случило през декември 2016 г. М.М. превозвал цигари без бандерол. Когато стигнал до кръстовище до парк "Лаута", спрял на светофар. Обвиняемите П.А. и С.М. имали предварителна информация за това какво превозва, поради което спрели автомобила и го отклонили за проверка в парка. Там разпоредили на мъжа да слезе, поставили му белезници на ръцете и го заплашили, че ако не им се подчинява ще влезе в затвора. През това време на мястото пристигнал друг автомобил, марка "Фолксваген Пасат", в който натоварили 5000 кутии цигари без бандерол от буса на М.М., като в претоварването помагало неустановено по делото лице. От кожена чанта в колата пък били отнети и горепосочените пари.

На 15 март 2017 г. М.М. бил призован да се яви в РУ на МВР-Раковски, като преди това обвиняемите С.М., Г.И., В.Г. и Ж.К. се били договорили да го извикат, за да му съобщят, че знаели за наличието на голямо количество цигари без бандерол в микробуса му. Те му показали снимка, обяснили, че "работата е сериозна" и поискали 20 000 лева, за да не предприемат спрямо него законови мерки. Уговорено било парите да бъдат предадени на полски път край село Войводиново.

Там обвиняемият С.М. чакал в черен джип. Взел парите от свидетел, изпратен от пострадалия, скъсал снимката и му казала да си върви. Паричната сума били разделени между четиримата служители на МВР.

Спрямо Г.И. е взета мярка за неотклонение "парична гаранция", като той е бил задържан до 31 декември 2018 г. , наложена му е и забрана да напуска пределите на страната. В.Г. и Ж.К. също са с мярка за неотклонение "парична гаранция", а обвиняемите С.М. и П. А. са с мярка за неотклонение "задържане под стража" по друго наказателно производство.

Предвиденото от закона наказание за грабежа, за който на двама от обвиняемите е повдигнато обвинение, е лишаване от свобода от 5 до 15 години. По обвинението за подкуп, повдигнато спрямо четирима обвиняеми, законът е предвидил наказания лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права, уточниха от прокуратурата.