Частните обвинители по делото за инцидента на гара Хитрино поискаха по 20 години затвор за двамата обвиняеми машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, съобщи БНР.

Смятам, че машинистите трябва да понесат вината си за трагедията. Защо досега не си поеха вината. Аз цял живот ще страдам, а те си живеят“, заяви в залата Шенай Ахмедова. Тя загуби съпруга и единия си син по време на взрива на 10 декември 2016 г.

Превишената скорост е основната причина за влаковия инцидент отпреди три години. Тази теза защити адвокатът на пострадалите в Хитрино Николай Димитров. В пледоарията си той заяви, че машинистите са се возили в неуправляем влак. Защитникът поиска от съда да наложи най-тежкото наказание за двамата машинисти.

Деянието представлява изключително тежък случай. Умрели са 7 човека, пострадали са около 30, много материални вреди. Именно за това е предвидено такова наказание в такива случаи“, каза той.

Адвокат Димитър Стефанов, който е защитник на първия машинист Димитър Михнев, поиска съдът да постанови оправдателна присъда за неговия клиент. Според Стефанов не е доказано обвинението в частта, че скоростта е причина за дерайлирането на влака.

„Потвърдената скорост безспорно е над разрешената, но не всякога движението с по-висока скорост от разрешената е причина за едно произшествие“, каза той.

Делото „Хитрино“ продължава с пледоария на останалите защитници на двамата машинисти. На 17 януари 20 години затвор за подсъдимите поиска и прокурор Маргарита Георгиева.