Окръжният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста тримата инспектори от ДАИ Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев, задържани при акция на ДАНС и обвинени в искане и получаване на подкуп, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Магистратите прецениха, че при по-лека мярка има вероятност тримата да се опитат да въздействат на разследването или да извършат друго престъпление.

По време на заседанието стана ясно, че за разкриването на престъплението са използвани секретни разузнавателни средства и са кредитирани свидетелски показания. Тримата инспектори изнудвали собственика на известна месарска фирма Стоян Къртев за пари и продукти.

В ролята си на свидетел самият Къртев разказал, че на уговорена среща на паркинг на бензиностанция той е трябвало да занесе 300 лева и месни продукти - салам и луканка.

Друга свидетелка - Радосвета Дончева пък разказала, че и са били поискани също 300 лева, които е трябвало да остави в тоалетната на сградата на ДАИ. Сумите, които фирмите трябвало да плащат, са били в размер от 1500 до 1800 лева.

Янакиев, Милушев и Тенев са били следени със СРС-та от 29 май тази година. Те водили активни разговори с транспортни фирми, на които извършвали проверки, като ги привиквали в сградата на ДАИ и им обяснявали, че имат нарушения, като нерегистрирани превозни средства и че техни водачи няма удостоверения за професионална квалификация. Вместо да им пишат актове, те са искали подкупи, обясни в залата наблюдаващият прокурор Георги Гешев.

Според събраните досега доказателствени материали показанията на свидетелите изцяло кореспондират на установеното до този момент посредством СРС-тата. От централата на ДАИ установили, че всички тези фирми са имали действителни нарушения, които са били прикрити.

Налице са и всички факти, за да се направи обосновано предложение, че именно тримата инспектори на ДАИ са извършители на деянието, заяви съдията и остави обвиняемите за постоянно в ареста.

Решението подлежи на обжалване и протест.