Апелативният специализиран наказателен съд е осъдил на по 3 и 4 години затвор всички полицаи по делото, придобило популярност като "Палките", които бяха арестувани в Пазарджик и Пловдив за искане и получаване на подкупи още през 2011 година. Това стана ясно от изявление на зам.-административния ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева, цитирана от Агенция "Фокус".

"На един от участниците е наложено наказание от 4 години, а на останалите - 3 години "лишаване от свобода "ефективно", заявила е прокурор Начева и е допълнила, че подсъдимите са и лишени от право да заемат длъжност в системата на МВР за срок от 5 години. Наложени са им и глоби в размер на 3-4 хил. лева.

Стоян Илиев, Петър Михайлов, Георги Бодуров, Петър Костадинов, Марин Енджов, Иво Даскалов, Георги Георгиев, Илия Сотиров, Наско Ставрев, Илия Пърличков, Здравко Тодоров и Иван Араланов бяха задържани през лятото на 2011 г. и обвинени в участие в организирана престъпна група за взимане на подкупи от водачи в условията на продължаващо престъпление.

Разследването започна по сигнали на рекетирани шофьори. От тях са били искани суми между 20 и 50 лева.

Според обвинението задържаните полицаи криели парите от взетите подкупи в кухина в дръжките на служебните им палки, откъдето идва и наименованието на операцията.

За доказването на рекета бяха експлоатирани и специални разузнавателни средства (СРС), както и скрити свидетели, но в последствие материалите от тях се оказаха негодни пред съда.

През годините делото три пъти беше връщано на прокуратурата. Въпреки, че престояха близо половин година в ареста подсъдимите не се признаха за виновни и твърдяха, че всичко е постановка, припомня в-к "24 часа".

На 28 ноември 2016 година Специализираният наказателен съд оправда всички дванадесет подсъдими по делото, тъй като прецени, че няма достатъчно доказателства за вината им.

Решението на въззивния съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.