Пловдивчанин осъди АГ болница "Селена" за смъртта на съпругата си, починала при рутинна операция за премахване на миома. След кончината на Станка Калайджиева на 20 ноември 2009 г. прокуратурата се сезира по случая и започна разследване за лекарска грешка, но в края на януари м. г. наказателното производство е прекратено.

Вдовецът Петър Калайджиев обаче завежда гражданско дело срещу здравното заведение и на първа инстанция Пловдивският окръжен съд постановява, че исканото от него обезщетение от 150 000 лв. е справедливо по основание и размер.

"Това е една малка победа, след като наказателното производство за смърт в резултат на лекарска грешка беше прекратено", коментира пред "ПловдивПрес" вдовецът.

Станка е дългогодишна пациентка на един от най-известните пловдивски гинеколози д-р Здравко Минев и когато не може да забременее по естествен път, се обръща към лекаря за процедури ин витро. През 2009 г. й откриват няколко миомни възела, които биха могли да затруднят забременяването и износването на плода, и през юни тя е оперирана. След месец започва подготовката оплождане ин витро, но на един от прегледите през октомври д-р Минев установява, че Станка Калайджиева има нов миомен възел. Следва нова операция на 20 ноември.

По време на интервенцията е направено вливане на 2.5 литра разтвор от сорбитол/манитол. В началото операцията протича гладко, но след това внезапно пулсът на жената пада до 50 удара в минута, а кръвното й налягане се понижава до 90/45. Включват я на апарат за изкуствено дишане и й инжектират адреналин, но състоянието й не се подобрява и тя е изпратена в Спешното отделение на Университетската болница "Св. Георги", където умира.

Причината за смъртта е ТУР синдром (тежко нарушение на хомеостазата на организма - бел.ред), развит вследствие на интервенцията.

Прокуратурата не намира данни за извършено престъпление, но в хода на гражданското дело е назначена експертиза, в която се казва, че "в случая е налице претоварване с течности в хода на цялостната терапия и е нарушен балансът в обмена между кръвта и пространството около клетките и кухините и в резултат на това се е развил ТУР синдром".

Решението на окръжните магистрати подлежи на обжалване.