В ДАНС е получено искане от 10 юни за проучване на президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов до ниво "Строго секретно".

Искането е било подписано от главния секретар, придружено със съгласие, подписано лично от лицето, както и всички изискуеми документи за стартиране на процедура, верифицирани с подпис на Пламен Узунов, заявяват от агенцията.

Информацията от ДАНС идва след публикация във в. "Сега" относно липса на основание за извършване на проучване на Пламен Узунов за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация.

Оттам заявяват, че постът секретар по правни въпроси и антикорупция изисква достъп до класифицирана информация. Той е включен в списъка на длъжностите или задачите, за които се изисква достъп до класифицирана информация на служителите в Администрацията на президента, съгласно чл. 37, ал.1 от ЗЗКИ.

Списъкът е утвърден от главния секретар на президента и е изпратен в ДАНС.

Президентският съветник Пламен Узунов беше арестуван на 19 юни. На 10 юли стана ясно, че Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са обвинени и задържани за 72 часа по обвинение за търговия с влияние.

Обвиненията на Узунов и Бобоков са, че са се сговорили да извършат престъпление по служба.