Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев днес подаде оставка като прокурор. Очаква се утре тя да бъде гласувана като извънредна точка на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи lex.bg.

Георгиев се върна на работа в Специализираната прокуратура, след като в края на юли след дълъг отпуск сам напусна поста на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради скандала с терасата на апартамента му, която хем се води обща част на кооперацията, хем може и се използва единствено от него.

Мястото му като обвинител в спецпрокуратурата обаче се пазеше и така той се върна в съдебната система. Скоро след това обаче беше назначен от правителството за консул във Валенсия. Последва остра реакция заради липсата му на дипломатически опит, кaкто и съмнения в познанията му по испански език.

Днес, подавайки оставката си във ВСС, Георгиев каза, че процедурата по заминаването му във Валенсия е приключила и ще отиде там в средата на месеца.

Преди време, когато беше зам.-министър на правосъдието в предишно правителство на Бойко Борисов, Пламен Георгиев се върна в прокуратурата, тъй като мястото му като магистрат се пазеше. Така после, когато оглави КПКОНПИ, също напусна само временно съдебната система. Сега обаче с подаването на оставка, за да започне някога работа отново като магистрат, той ще трябва да се яви на конкурс.