Районният съд в Асеновград остави в ареста 60-годишния Кирил Македонски, обвиняем за тежката катастрофа между влак и лек автомобил на жп прелез.

Сигналът за инцидента бе подаден около 7 часа на 12 ноември на тел. 112. На охраняемия жп прелез на Околовръстния път за Асеновград, пътнически влак, движещ се от Пловдив за Асеновград, е ударил лек автомобил, марка "Опел Астра", в който са пътували трима мъже. Те са били откарани в болница, като вследствие на удара са им причинени телесни повреди. Единият от тях е в кома и с опасност за живота. Според първоначалните данни причина за пътното произшествие е неспусната железопътна бариера на прелеза. Пробата с дрегер на Македонски показа 1,8 промила алкохол в издишания въздух. Кръвната проба обаче сочи, че пазачът на охраняемия прелез е бил с 2,61 промила алкохол.

Касае се за особено тежък случай на престъпление, за което законът предвижда от 2 до 10 години лишаване от свобода, каза прокурор Венелин Савов. По време на катастрофата кантонерът не е спуснал бариерата, въпреки сигналите, че мотрисата приближава прелеза.

В съдебната зала обвиняемият Македонски призна вината си и обясни - " 70 процента от вината е моя, а 30 процента на шофьора на колата, който летеше със 70 км/ч.

"Имам свидетели, че водачът караше със 70 км/ч. Той летеше. Няма спирачен път. Взех си патронче уиски и около 23 часа започнах да пия, за да заспя. От 23 до 5 часа няма влакове и няма какво да се прави. Събудих се в 5 ч. Изпратих първия и втория влак в 5 и в 6 часа, но в 7 стана белята. Заговорих се с колежката и бях с гръб към линиите. Изведнъж видях колата да лети към прелеза, а влакът да идва, почнах да пускам бариерите, но беше късно. Съжалявам за това, което стана. Ако можех да върна нещата, щях да го направя", заяви пред магистратите Македонски, цитиран от "Трафик Нюз".

След като съдът постанови най-тежкото наказание "Задържане под стража" обвиняемият заяви, че няма да обжалва решението.