Районна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт по бързо производство спрямо 44-годишната учителка Тонка Драгиева, заловена да шофира пияна. 

На 12 февруари 2020 г., в Хисаря Драгиева е управлявала "Опел Корса", с концентрация на алкохол в кръвта 1,85 на 1000,  което е установено с "Дрегер Алкотест".

Установено е, че вечерта на 11 февруари 2020 г., обвиняемата излязла със свои познати, като употребила алкохол и се прибрала в дома си около 4 часа на 12 февруари 2020. Починала си едва няколко часа и се приготвила, за да отиде на работа като учител. На 12 февруари 2020 г., към 8,05 часа, в Хисаря, Драгиева шофирала, но била спряна от полицейски служители пред училището, в което преподава, пред погледите на учители и на деца.  Катаджиите изпълнявали служебните си задължения във връзка с провеждането на Специализирана полицейска операция на ОД на МВР - Пловдив по линия на безопасността на движението.

Обвиняемата Драгиева представила свидетелство за управление на автомобил, което било с изтекъл срок на валидност през юли 2019 г. При извършена проверка с техническо средство "Дрегер Алкотест", уредът отчел концентрация на алкохол - 1,85 на хиляда. По делото са приложени справки, разпитани свидетели и др. Предстои Районен съд - Пловдив да насрочи заседание.

Вчера Драгиева заяви пред bTV, че е постъпила глупаво и разказа, че предишната вечер е консумирала бяло вино, но не е предполагала, че сутринта дрегерът ще отчете толкова високи стойности. Същият ден учителката била отстранена от работа, поради невъзможност да изпълнява задълженията си. Вчера обаче тя отново преподаваше в училището.

Въпреки провинението жители разказаха, че я познават и е добра учителка.

Иван Чавов, директор на ОУ "Климент Охридски", в което преподава Драгиева, заяви пред БНТ: Много неприятен инцидент с широк обществен отзвук. Аз се срамувам от постъпката на моята колежка, всички се срамуват, включително и децата, травмирани са. Тя се ползваше с авторитет пред тях, всичко рухна с една необмислена постъпка, с едно неприсъщо за учител поведение.

Той разказа, че с нея са имали леко спречкване през декември и тя си е подала документите за напускане, но директорът разчитал на нея, защото имала авторитет пред учениците и преподавала любим предмет - физическо възпитание. Чака решението на съда и тогава ще вземе решение какво ще прави с нея. Надява се, ако я освободи, бързо да намери кадри.

Контролът никак не е занижен, аз се радвам, че регионалното управление упражнява много строг контрол. Когато сме я назначавали, тя не е показала признаци дори в действията си, не съм констатирал че тя е употребявала алкохол и може да си позволи да дойде пияна на училище, няма такива случки с нея, дори няма нарушения през последните няколко години, защото ние разговаряхме снощи, тя поиска да си подаде оставката, но аз не я приех, искам да изчакам решението на съда, заяви Чавов.

Директорът на училището ще изчака решението на съда. По закон за шофиране в нетрезво състояние наказанието е между 1 и 3 години лишаване от свобода и глоба от 200 до 1000 лв.