Букурещкият съд произнесе днес първите присъди по делото "Колектив" във връзка с пожара през 2015 г. в едноименния нощен клуб в румънската столица, при който загинаха над 60 души, съобщава Аджерпрес.

Бившият кмет на букурещкия Сектор 4 Кристиан Попеску Пиедоне беше осъден на 8 години и 6 месеца затвор за злоупотреба със служебно положение във връзка с издаването на разрешителните за дейността на клуба.

Собствениците на нощния клуб Алин Джордже Анастасеску, Паул Каталин Ганча и Костин Минку получиха присъди от 11 години и 8 месеца затвор по обвинения в непредумишлено убийство, причиняване на телесни повреди и невземане на предвидените от закона мерки за сигурност и безопасност на работното място.

Даниела Ница, собственик на фирма за фойерверки, беше осъдена на 12 години и 8 месеца затвор, а двама пиротехници от фирмата получиха съответно 10 години и 9 години и 8 месеца затвор. На 3 години и 6 месеца затвор беше осъден и директорът на фирмата Кристиан Ница.

Началникът на службата за издаване на търговски разрешителни в кметството на Сектор 4 Аурелия Йофчу беше осъдена на 8 години затвор, а друга служителка получи 7-годишна присъда.

Антонина Раду и Джордже Матей Петрика, капитани в Инспектората за извънредни ситуации, бяха осъдени на 9 години и 2 месеца затвор по обвинения в неизпълнение на служебните задължения.

Съдът реши също, че кметството на Сектор 4 и Окръжният инспекторат за извънредни ситуации Букурещ-Илфов трябва да платят солидарно обезщетения в размер на около 50 милиона евро на ранените и наследниците на загиналите в пожара.

Днешното решение на Букурещкия съд не е окончателно и може да бъде обжалвано.

При пожара на 30 октомври 2015 г. загинаха 64 души - 27 в нощта на трагедията, а останалите издъхнаха седмици или месеци по-късно в болници в Букурещ и в чужбина. При инцидента пострадаха около 200 човека. Огънят бе предизвикан от фойерверк, предвиден за използване на открито, който подпалил декора, а пламъците се разпространили бързо заради леснозапалим звукоизолиращ материал, използван в заведението. В клуба тогава са се намирали над 400 души при капацитет от 80 души, според разрешителното на заведението.