Мъж на 21 години е първият обвиняем във Варна за отклоняване от задължителна домашна карантина, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в крайморския град. Той е задържан за срок до 72 часа.

В периода от 23 март до 30 март обвиняемият нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората, установени със заповеди на министъра на здравеопазването. Мъжът, който е бил поставен под карантина за 14 дни с предписание на РЗИ-Варна, не е изпълнил задължението да не напуска мястото за настаняване, посочено като адрес на карантината.

От прокуратурата допълват, че обвиняемият заминал за Великобритания на 13 март тази година, за да си търси работа, и се завърнал на 23 март с полет от летище "Лутън". На варненското летище попълнил предписание за поставянето му под карантина като пътник, който се завръща от рискова страна. Посочил, че ще пребивава по време на ограничението на адреса на своя приятел. Вместо домашна изолация 21-годишният обвиняем напуснал дома на приятеля си. Брат му започнал да го издирва, но след като не успял да го върне на посочения адрес, подал сигнал на тел. 112.

След като бил издирен от полицията, мъжът е задържан с постановление на Районната прокуратура в града. Обвинението ще внесе искане за определяне мярка за неотклонение "домашен арест" на задържания.