Тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Николай Джурковски и членове Александър Желязков и Емилия Колева потвърди определението на окръжните магистрати в Благоевград, с което бе отказано изменение на наложената мярка "задържане под стража" на обвиняемата за убийството на двете си малолетните деца Кристина Дунчева, съобщиха от САС.

Младата жена е в следствения арест от 19 ноември м.г., когато закла двете си деца - 5-годишния Васил и 3-годишната Ивон в семейното жилище на ул. "Скопие" в Сандански. Тя бе задържана и обвинена в убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо жертвите. След като изкара два месеца в следствения арест, Дунчева бе преместена в психиатрията на затворническата болница в Ловеч, където остана до 10 май. След това отново бе върната в килията.

Адвокатът й изтъкна, че няма опасност жената да се укрие или да извърши ново престъпление. Освен това Кристина страдала от тежка депресия и здравословното й състояние се влошавало постоянно в ареста.

 

Съдът прие за установено, че към момента не е разколебано обоснованото предположение, че обвиняемата е извършител на престъплението, в което е обвинена. Освен това, според магистратите, съществува реална опасност в случай на налагане на по-лека мярка, обвиняемата да извърши друго престъпление, предвид нейната депресивна тревожност и емоционална лабилност, както и начинът, по който е извършено престъплението.

Съдът прецени още, че в условията, при които Кристина Дунчева пребивава в ареста, тя може да получава медицински грижи.

В хода на делото стана ясно, че досъдебното производство е пред приключване.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.