Адвокатите на бизнесмена Николай Банев поискаха разрешение от специализирания наказателен съд подсъдимият да се оперира в болницата на МВР, а не в Правителствена, както бе решено на предишното заседание, съобщи News.bg.

Като писмени доказателства по делото защитниците приложиха разпечатки от сайта на медицинския институт към МВР, касаещи здравословното състояние на Банев. Операцията трябва да се извърши в Клиниката по обща и коремна хирургия.

В искането си защитата се позова на Закона за здравето, според който всеки пациент има право на достъпна и качествена здравна помощ. Освен това самият обвиняем не можел да лежи по гръб.

Съдът отхвърлиха искането им.

На днешното съдебно заседание бяха разпитани свидетели, като в залата се явиха и децата на Баневи. Те обаче бяха изведени, тъй като са под 18 години и не са призовани като свидетели.

По време на почивката на съдебното заседание децата се видяха с родителите си за първи път след ареста им през октомври м.г. Те  дойдоха с шофьор на семейството в спецсъда, съобщи "24 часа".

Най-голямото момиче е Теодора на 14 г., а близнаците са на 10 г.

Децата живеят с бавачка в малко селце до Ница и ходят на училище. Това е първата им среща с родителите от близо 14 месеца насам, тъй като Банев бил против да ги водят по арести и затвори.

Снимка: Булфото

Процесът продължи днес с разпит на 4-ма свидетели. Трима са свързани с приватизирания завод "Полимери". Четвъртият бе МВР  служителят Емил Крумов, който е работел в сектор "Издирване" към националната полиция. В деня, в който Баневи били обявени за издирване, той се свързал с техен служител по телефона и след 14 минути бизнесменът му върнал обаждане. Казал, че е във Франция със семейството си и на 26 октомври се връща. Същият ден Банев е задържан, а на 6 декември м.г. е екстрадиран у нас.

Сред свидетелите, разпитани днес, бе и Милена Шопова, която е работела във фирми на Баневи от 1997 г. до началото на 2013 г. Тя първо била помощник на главния счетоводител, впоследствие станала управител на една от фирмите и представител на изпълнителния директор на "Полимери". Прокурорите я засипаха с въпроси за фирмите и дейността им, но за повечето неща свидетелката нямаше спомен. "Сигурно е имало сключени договри от мое име, но не мога конкретно да кажа какви", каза Шопова.

Според защитата повечето въпроси могат да се изяснят по документи.

Съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгна през октомври. Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Те бяха обвинени, докато се намираха в Ница в края на 2018 година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември. През юли 2019 г. Евгения Банева беше освободена от ареста по здравословни причини след многократните ѝ оплаквания от условията в килията.