От 3 до 10 години затвор поискаха от прокуратурата за бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Те са подсъдими по делото "EVN", което вече е на финалната права.

Подсъдими по него са още трима души. Дянков и Трайков отговарят за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Според прокуратурата те са били подбудени от Иво Прокопиев, а сделката е ощетила бюджета с 20 млн. лв.

Близо 6 часа двама прокурори обясняваха пред съда, че обвиненията на бизнесмена и бившите министри са доказани. 

Според прокуратурата, ако Прокопиев, Дянков и Трайков бъдат осъдени на завтор ефективно, мерките за неотклонение на тримата трябва да бъдат променени в "задържане под стража". 

"Как може да има обвинение в криминално престъпление при изразяване на мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто решения не са задължителни, а консултативни?", попита бизнесменът Иво Прокопиев, цитиран от bTV.

Подсъдимият обясни как и защо "банките са ограничили достъпа до кредитите" и защо била настъпила "кредитната суша".

Прокопиев коментира пред магистратите причините, довели до въпросната финансова криза и подчерта, че с тази сделка е бил намален държавният дефицит във въпросната година.

Обяснения по делото, чрез скайп връзка, даде и бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той също се оплака, че го съдят. От скайпа Дянков се похвали, че е оставил финансите на държавата във "великолепно състояние". 

"Обвинението срещу мен е грубо нарушение на закона", каза пред спецсъда Дянков. Бившият му колега Трайчо Трайков заяви, че не е занижавал умишлено оценката на акциите на EVN. Техен защитник е Ина Лулчева, която също е в съдебната зала, допълва Нова телевизия.

Подсъдими са и трима от служителите на фирмата на Прокопиев - "Булброкърс". Един от тях заяви пред съда, че сделката е била изненадваща и не вярвал, че ще се случи. Причината - никой не искал да купува, тъй като било време на криза.

Според служителя на Прокопиев - "Булброкърс" си свършила перфектно работата и сделката била успешна.

Дянков и Трайков са подсъдими за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени и така държавата е била ощетена с 21 млн. лв. Според обвинителния акт те са били подбудени от Прокопиев.

Предстои по-късно днес или утре съдът да обяви присъдите по делото.