Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившите директори на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов и срещу Илиана Захариева, бивш член на Управителния съвет на АПИ за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщиха от държавното обвинение.

Лазаров е предаден на съда за това, че 7 август 2014 г. до 17 февруари 2015 г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала „Марица“, като от това са последвали щети за Министерство на транспорта в особено големи размери -30 813 647 лева, и случаят е особено тежък. Тъй като осъщественото от него деяние е умишлено, той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост.

Ако бъде признат за виновен Лазар Лазаров може да получи наказание лишаване от свобода“ от 3 до 12 години и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

Дончо Атанасов и Илиана Захариева са предадени на съд, затова, че в периода от 23 януари 2014 г. до 26 януари 2015 г. в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, при условията на независимо съпричинителство, не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала „Марица“, и от това са последвали щети за Министерство на транспорта в особено големи размери -30 813 647 лева., и случаят е особено тежък.

Ако бъдат признати за виновни, ги грози затвор от 3 до 10 години и „лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

Очаква се Софийският градски съд да насрочи дата за началото на процеса.