Окръжният съд Плевен днес остави за постоянно в ареста двамата мъже от София, разследвани за обир на близо половин милион лева от офис на фармацевтична фирма в Плевен, съобщиха от съда.

Извършителите - Б.Б.С. на 46 години и Х.Т.Т. на 51 години, са обвинени за кражба в особено големи размери. Според състава на Плевенския окръжен съд, събраните по делото доказателства обосновават в достатъчна степен авторството на деянието, което представлява особено тежък случай. Спрямо обвиняемите е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, а тежестта на предвидената санкция създава реална опасност те да се укрият или да напуснат пределите на страната.

Определенията им могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Апелативен съд в тридневен срок.

Сигналът за обира бе получен в полицията на 1 юни в 22.50 часа. На място е установено, че престъпниците са проникнали след разбиване на вратата на терасата, от шкафче са отнели наличната сума и са избягали.

В хода на разследването са се включили криминалисти на ГДНП и от СДВР. Двамата извършители са с множество криминални регистрации. Те били засечени и задържани в близо до хотел на Околовръстния път в столицата. При проверка на лекия им автомобил е открита парична сума - от над 220 000 лева в брой, с прикрепен към една от пачките отчетно-счетоводен документ с фирмени данни. Открита е и специална техника за неутрализиране на СОТ.