Съдът в Пловдив остави в ареста 19-годишния Огнян Дебелаков, който преди 10 дни, пиян и без книжка, предизвика катастрофа, в която загинаха двама негови приятели, а трети беше ранен. Това се случи въпреки видимото не добро състояние на подсъдимия.

Според съда има вероятност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако е с по-лека мярка. Налице е предпоставка за авторство за деянието. Експертизата сочи, че в кръвта му е имало 1,55 промила алкохол. Дебелаков преди инцидента заедно с тримата си приятели пил на ромска сватба в Столипиново водка и ракия, разказва приятелят му Жоро Илиев. След това натоварил приятелите си в колата ковчег и тръгнали да купуват цигари.

Според Дебелаков колата се движела със 150 км/ч. Според прокурора Георги Пенев до фаталната развръзка за двамата пътници се е стигнало, защото при катастрофата те буквално са излетели през прозорците на автомобила.

Братът на шофьора пък е потвърдил пред разследващите, че Огнян е карал колата и друг път.

Огнян Дебелаков, който е седял зад волана на опела във фаталната нощ на 29 септември, бе докаран в съда, където се разгледа искането на прокуратурата за постоянен арест спрямо шофьора. Магистратите решиха той да остане в ареста, въпреки че бе доведен във видимо лошо здравословно състояние. Младежът е обезобразен, но според съдя Захова е доказано, че той е извършител на престъплението и е възможно да пристъпи към ново.

Огнян е с повдигнати обвинения за каране в пияно състояние и без правоспособност, вследствие на което е причинил катастрофата на 29 септември с двама загинали и един ранен.

"Това е един пример - пиян, без книжка. Налице са всички предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Закона предвижда наказание от 5 до 15 години затвор. Скоростта е била висока, съдейки от първоначалните огледи. Все още не е готова автотехническата експертиза", заяви прокурор Пенев.

Според защитата в лицето на Емил Костадинов обаче няма данни, Огнян да се укрие или да извърши друго престъпление.

"Той е в тежко здравословно състояние. Трябва да посещава медицински заведения. Няма как да се укрие. С чисто съдебно минало, работещ. Да, касае се за тежко престъпление, но арест е много крайна мярка. Домашен арест или гаранция също ще изиграят ролята си", каза защитника на Дебелаков.

Адвокатът допълни, че Дебелаков няма добри финансови и интелектуални възможности, за да организира укриването си.

Самият Огнян поиска мярка "домашен арест".

Бащата също е в ареста с обвинение, че е дал автомобила на неправоспособния си син.