Добричкият окръжен съд остави в ареста 36-годишния Илтер Аксанов-Шалтера, който стреля с картечен газов пистолет на пътя Добрич-Варна по колата на Пламен Михов, а след това го преби.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Инцидентът стана около 11 часа на 21 август, когато след отнемане на предимство на изхода на Добрич, Шалтера с управляваното от него "Ауди" започва да преследва лекия автомобил "Пежо" на добричлията. Аксанов произвежда изстрели, изтласква другата кола от пътя и принуждава водача й Пламен Михов да спре. Нанася му удар с юмрук в лицето. След побоя, Шалтера беше задържан и обвинен.

Пред съда Илтер каза, че е български гражданин от татарски произход, но след това отказа да говори повече. Той каза, че му е лошо и му бе позволено да седне на скамейката.

Аксанов, който е криминално проявен, има средно образование, безработен е и разведен. Неговият адвокат подчерта, че не може да се каже, че съществува обосновано предположение, че неговият подзащитен е автор на престъплението. Освен това не съществувала реална опасност Илтер да се укрие или извърши друго престъпление, тъй като има постоянен адрес, непълнолетен син, за когото е полагал грижи, и жена, с която живее на съпружески начала.

Защитата поиска наложената му мярка "задържане под стража" от Районния съд да бъде заменена с "домашен арест".

От държавното обвинение посочиха, че престъплението, за което се разследва обвиняемият, е с висока степен на обществена опасност, деянието е извършено в изпитателния срок на друго условно осъждане и за обвиняемия има изключително лоши характеристични данни.

Определението на Добричкия окръжен съд за потвърдената мярка "задържане под стража" е окончателно и не подлежи на обжалване.