Съдът наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 27-годишния Шабан Меймиш от село Лъжница, Благоевградско. Той е привлечен като обвиняем заради закани за убийство, отправяни през социалните мрежи към директорката, персонала и децата от детската градина в селото.

Освен това Меймиш се е заканил, че "ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина", уточняват от прокуратурата, цитирани от Нова тв.

Вече са разпитани директорката и учител в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по интернет.

Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши.

От прокуратурата обясняват още, че от показанията на близките на обвиняемия се установява, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му. Шабан Меймиш е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед.

С оглед проявата на агресивно поведение от негова страна се налага извод, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им у пострадалите лица.

Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца.