61-годишният Ивалин Стратиев, който е обвинен за смъртта на починалата от ухапвания на кучета Мирослава Стоянова от Долна Оряховица, остава за постоянно в ареста. Това реши Районният съд в Горна Оряховица с мотив, че обвиняемият може да се укрие, тъй като няма постоянен адрес. Стратиев се яви в съда със служебен защитник.

Мъжът се е грижил в продължение на 2 години за петте кучета в чужд имот в Долна Оряховица, които нападнаха и нахапаха 40-годишната санитарка в четвъртък, в резултат на което тя почина от обилна кръвозагуба. Стратиев е имал устна договорка със стопанина на кучетата, който е в Германия, да се грижи за животните и да живее в имота. Изпращали му пари за храна на четириногите, но той ги изпивал и кучетата скитали, озверели от глад, твърдят съседи. Причината за смъртта на Мирослава е остра масивна кръвозагуба, причинена от множеството ухапвания. Присъствали на огледа още са в шок от вида на трупа. Бедрата на Мирослава били оглозгани до кост. Ивалин бе арестуван същия ден. Вчера Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на Стратиев като прокуратурата поиска постоянна мярка "задържане под стража".

61-годишният гледач на кучатата е обвинен, че не е полагал достатъчно грижи за кучетата, причинили смъртта на жената. Мярката му за неотклонение бе гледана при закрити врата по искане на прокуратурата. Мотивът - могат да станат известни факти от личния му живот. Мъжът остана безмълвен, докато го водеха към съдебната зала, предаде "24 часа".

Съдът прие, че има опасност той да се укрие и има обосновано предположение, че е автор на деянието. Престъплението, за което е обвинен, предвижда затвор до пет години и глоба до 10 хиляди лева. , за което го грозят до 5 г. затвор и 10 000 лв. глоба.

Служебният му адвокат съобщи, че ще обжалва най-тежката мярка за неотклонение, защото клиентът му съдействал на полицията и бил в шок, щом разбрал за случилото се.

"Ще обжалваме мярката за неотклонение, съболезнования за умъртвеното момиче Мирослава... Стратиев съдейства на полицията, прокуратурата... Не е лош човек, няколко дни откакто съм с него, последователен е, няма някакви подмисли. Първия ден беше шокиран, преживява го, но адекватно са постъпили горнооряховските полицаи, коректно са постъпили към него", коментира служебният защитник Николай Ангелов, цитиран от bgonair.bg.

Той посочи, че Стратиев е ходил в имота, но няма впечатления за животните, тъй като вече са били евтаназирани. В двора обаче е имало големи количества храна за кучета, което, по думите му, сочи, че те не са били държани гладни.