Зам.-началникът на Трето районно управление в София Красимир Любомиров остава в ареста, а колегата му - началник на група в сектор "Джебчийски кражби" в СДВР Николай Стоименов излиза на свобода без мярка за неотклонение поради липса на доказателства. Това реши съдия Албена Бойнова от Софийския районен съд, където днес беше гледано искането на прокуратурата да им бъде наложена постоянна мярка за задържане под стража.

Двамата бяха докарани в съдебната зала с белезници, след като прекараха 72 часа в ареста. По искане на защитата обаче камери не бяха допуснати в залата.

Те бяха задържани преди дни и обвинени, че са опитали да присвоят печалба от 12 000 лева от тотото на възрастна жена, чийто фиш бил откраднат в трамвай. Според прокуратурата, след като потърпевшата подала жалба в Трето РПУ, двамата разкрили престъплението, намерили фиша, но вместо да документират случая, решили да си подадат печалбата. Така лично Любомиров депозирал в тотализатора фиша и дал своя банкова сметка, на която да бъдат преведени парите. 

В СДВР обаче открили нередности по преписката и заедно с Дирекция "Вътрешна сигурност" разкрили опита за измама.

Прокурор Иван Петров обаче заяви, че първоначално пропуск в СДВР е допуснал фишът да бъде присвоен. Докато не се предаде на материално отговорно лице, фишът не се води никъде, обясни магистратът. Пред журналисти той подчерта, че двамата обвиняеми са имали възможност по време на работа да се срещнат с възрастната жена, която е зле финансово и сама се грижи за дете.

Адвокатът на Красимир Любомиров, който е обвинен като извършител, за разлика от колегата си - като помагач, каза само, че към момента няма достатъчно доказателства. 

Съдът обаче не се съгласи с това и прецени, че той може да въздейства върху разследването, ако е на свобода. Решението не е окончателно и може да бъде протестирано пред Софийския градски съд.

Ако бъде осъден, служителят на МВР може да получи от 1 до 6 г. затвор.