Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража" за шестима от осемте задържани за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти и на жени с цел сексуална експлоатация. 

Две жени от групата са с домашен арест, за да могат да гледат децата си, решиха магистратите.

Към наказателна отговорност за участие в групата са привлечени още двама души, които все още се издирват и предявяването на обвиненията им предстои.

Групата бе неутрализирана по време на "производствен" банкет на видински остров на 29 юли при акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ОДМВР -Видин. Действията на разследващите са по сигнал, че същия ден групата планира да прекара група мигранти в Румъния с моторна лодка през Дунав. Въпросните мигранти - трима мъже, три жени и три деца, бяха задържани на магистрала "Хемус" в бус на път от София за Видин. При задържането на участниците в групата е иззета лодката, собственост на ръководителя, с която деветимата е трябвало да бъдат преведени на румънския бряг. Тя е специално изпълнение с възможности да развива до 170 км/ч.

Ръководителят на групата е осъждан за убийство и е изтърпял 10 -годишно наказание. Осъждани или с криминални регистрации са и повечето от участниците в групата.