Бившият украински президент Виктор Янукович бе осъден задочно днес на 13 години затвор по обвинения в държавна измяна, предаде ТАСС.

Съдът в Киев определи като недостатъчни доказателствата за вината на Янукович по обвиненията в опит за промяна на държавните граници и подкопаване на отбранителната способност на страната. Бившият украински президент обаче беше признат за виновен в държавна измяна и подпомагане на воденето на агресивна война.

Освен присъдата от 13 години съдът остави в сила решение за запор на имуществото на Янукович. Наказанието е предвидено да влезе в сила след изтичане на 30-дневния срок за обжалване. Прокуратурата поиска 15 г. лишаване от свобода за Янукович.

Адвокатът на експрезидента обаче побърза да заяви, че клиентът му ще обжалва присъдата. "Тази присъда няма да влезе в сила, тъй като жалбата ще бъде подадена в рамките на 30-дневния срок, определен със закон", увери Виталий Сердюк. В същото време той изрази увереност, че присъдата ще бъде отменена от по-висшите съдебни инстанции.

"Защитата е натрупала достатъчно материали, свидетелстващи за извършването на държавна измяна и редица други престъпления от страна на онези, които завзеха властта в Украйна. Материалите ще бъдат публикувани скоро", увери адвокатът Сердюк. Той добави, че делото срещу Янукович "е било и остава политическо".

Бившият украински президент живее в изгнание в Русия.