Френски съд осъди всичките обвиняеми - седем мъже и една жена, за ролята им в атентата с камион през 2016 г. в Ница на Ривиерата, при който бяха убити 86 души. Присъдите са от 2 до 18 години лишаване от свобода и затварят кървава глава във Френска история, предаде Ройтерс.

Мохамед Грайеб, основният обвиняем по делото и приятел на извършителя на атентата Мохамед Лауеж Булел, бе признат за виновен в принадлежност към терористична организация, и го осъди на 18 години затвор.

По същото обвинение съдебният състав призна за виновни и Шокри Шафруд и Рамзи Арефа, други двама знакови обвиняеми - които бяха обвинени, че са помогнали на Булел да си набави оръжия, както и камиона, с който той извърши атаката. Двамата получиха съответно 18 и 12 години лишаване от свобода.

Останалите петима подсъдими бяха осъдени на различни срокове затвор от между две и осем години.

Близки и оцелели при атентата в съда

Снимка: АР/БТА

Нито един от осъдените не беше обвинен в съучастие в атентата - решение на прокуратурата, с което оцелели от атентата разказаха, че им трудно да се примирят.

Жан Клод Хюблер, президент на асоциацията на жертвите, вляво, и адвокат Механа Мухоу, вдясно, след края на процеса

Снимка: АР/БТА

Съдът призна обвиняемите за виновни, че са предоставили оръжие и са знаели, че той е радикализиран, но не и че действително са му помогнали да планира и извърши атаката.

Съдът в Париж

Снимка: АР/БТА

Атентатът в Ница, който бе извършен само осем месеца след смъртоносното нападение на "Ислямска държава" срещу музикалната зала "Батаклан" в Париж и националния стадион на Франция, дълбоко шокира страната и извън нея, като удари едно от най-известните й туристически места.

Извършителят Мохамед Лауеж Булел бе ликвидиран от полицията на място при атаката. Въпреки това той успя да измине с камиона си 2 км по крайбрежната алея в Ница, врязвайки се в множеството, което се беше събрало да наблюдава празненствата по случай националния празник на Франция Деня на Бастилията, и отне живота на 86 души. Няколко дни по-късно отговорност за нападението пое "Ислямска държава", но групировката не представи никакви доказателства, че атентаторът, който е имал досие в полицията за домашно насилие и дребна престъпност, е бил в пряка връзка с нея.

Днешното решение на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.