Бургаският окръжен съд осъди на 9 години и 4 месеца затвор Иван Михалев, блудствал с 11-годишно момиченце от жк "Меден рудник" в Бургас

65-годишният мъж ще трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим и ще трябва да плати обезщетение за нанесени нeматериални щети на семейството на пострадалото дете в размер на 4000 лв.

На 7 юни м.г. Михалев е направил опит на три пъти да блудства с 11-годишно момиченце. То успяло да избяга. Родители на детето днес присъстваха за произнасянето на присъдата.

В кулоарите на съда станаха известни шокиращи факти от съдебното му досие, изобилстващо от престъпления. През септември 1988 година Иван е осъден на смърт за двойно убийство в Сливен. Жертвите са млада жена, с която живеел на семейни начала, и брат й. Във фаталната нощ, Михалев празнувал заедно с тях. Избухнал скандал, при който Иван грабнал нож и намушкал мъжа. Минути по-късно умъртвил и жената - забил ножа в окото й, и докато кръвта на жертвата изтичала, си тръгнал. Михалев е изправен пред съда и признат за виновен и получава най-тежката присъда, предвидена тогава в Наказателния кодекс - смърт чрез разстрел. По това време той имал присъди и за кражби. Две години по-късно, с налагането на мораториум върху смъртното наказание, е помилван. Смъртното му наказание е заменено с лишаване от свобода за срок от 30-години. През юни 2012 г. Окръжният съд в Стара Загора освобождава Михалев условно предсрочно.

За последно мъжът е бил в затвора до началото на 2018 г. Няколко месеца след като излиза на свобода блудства с детето.

Присъдата на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.