Районният съд в Пловдив призна за виновна и осъди на 1 година и 4 месеца "лишаване от свобода" условно с 3 години изпитателен срок 21-годишна жена от село Белозем, причинила по непредпазливост смъртта на едномесечното си бебе. 

На 6 февруари м.г. Мария Минкова завела новородения си син на преглед при педиатърката в град Раковски, защото бебето било болно. Лекарката изписала медикаменти, но майката не купила нито един от тях. Два дни по-късно жената отново завела момченцето при педиатърката за контролен преглед, но не й казала, че не е започнала лечението. 

На следващия ден състоянието на бебето силно се влошило и то починало. Според тройната съдебномедицинска експертиза, назначената терапия с медикаментите е била адекватна за заболяването на детето, но понеже не е приемало терапията, състоянието му се усложнило, бързо се развила бронхопневмония, довела до остра дихателна недостатъчност, мозъчен оток и смърт.

Пред магистратите, майката заяви, че съжалява за бебето, но не е купила лекарствата, защото е нямала пари. В залата стана ясно, че ромката е имала и друг син на име Генчо, който паднал в дупката на външната тоалетна на къщата и се удавил. Момченцето е било на 2 г. 21-годишната Мария се призна за виновна и поиска съкратен процес. Съдията Елена Герцова даде условна присъда, като отчете като смекчаващи обстоятелства чистото досие на ромката и признаването на вината. 

"Колкото и деца да раждаш, спирай да ги кръщаваш повече Генчо. Длъжна си да ги лекуваш, щом се разболеят. Когато нямаш възможност да купиш медикаменти, ще го кажеш на медиците, за да те изпратят с направление в болница. Ако го беше направила, бебето сега щеше да е живо", обърна се съдията към ромката след постановяване на наказанието.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.