Районен съд-Пловдив осъди условно на три години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок кмета на Карлово Емил Кабаиванов за присвояване на европейски средства в размер на 26 984,68 лв. Със същото решение той е лишен от правото да заема длъжността "кмет" за срок от 4 години. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

"Ще обжалвам, това са скалъпени неща от началото до края, задачата беше да не съм кмет", заяви Кабаиванов, след като чу съдебния акт.

Емил Кабаиванов е подсъдим по дело за нанесени щети на община Карлово в размер на 26 984 лева. Средствата са по проект за рехабилитация на канализацията на общината финансиран от оперативна програма Околна среда. Според обвинението Кабаиванов се е разпоредил да бъдат изплащани заплати на Милко Стрехин, Никола Хаджийски и Елен Цачев през цялата 2013 , както и през част от 2014 година, без те реално да са били ангажирани с работа по проекта. Хаджийски и Стрехин са му съпартийците му от СДС.

Адвокатите на Емил Кабаиванов - Йордан Дафчев и Александър Попчев,  ще обжалват присъда. Това трябва да стане в 15 дневен срок пред Окръжния съд.

Делото се гледа в Пловдивския районен, след като съдиите в Карлово си дадоха отвод. В града под тепетата делото стартира през есента на миналата година, а магистратите го засекретиха.  Ако присъдата бъде потвърдена от Окръжния съд в Пловдив и влезе в сила, Кабаиванов няма да може да се кандидатира за кмет на Карлово на предстоящите тази година местни избори.