Софийският градски съд призна за виновни бившите агенти от ДАНС Евгени Иванов и Петър Спасов по обвинения за измама в големи размери и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без надлежно разрешение.

Иванов бе предаден на съд за четири престъпления - измама в големи размери, документно престъпление, издаване на държавна тайна и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има надлежно разрешение.

Съдът с председател съдия Атанас Атанасов, прие, че бившият агент на ДАНС е виновен в това, че в периода от неустановена дата на месец май 2016 г. - 3 август 2016 г. в София с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у българския гражданин Р. А., че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната ни, а за други двама чужденци - че е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за провеждане на интервю в Министерство на правосъдието за придобиване на българско гражданство. С това Евгени Иванов е причинил имотна вреда на четиримата чужди граждани общо в размер на 39 180,77 лева.

Съдът призна подсъдимия за виновен и в това, че на работното си място в сградата на ДАНС, е държал незаконен пистолет и боеприпаси. За тези престъпления Евгени Иванов получи общо наказание - условна присъда от 2 г. и 6 м. лишаване от свобода с 4 г. изпитателен срок.

По другите две обвинения - за разгласяване на държавна тайна и за преправяне на официален документ, Евгени Иванов бе оправдан. Съдът частично уважи и гражданските искове за имуществени вреди от пострадалите, които общо възлизат на около 33 000 лв.

Петър Спасов пък бе обвинен за това, че не е притежавал надлежно разрешение за отчуждаване и предаване на огнестрелното оръжие - 1 бр. пистолет "Heckler&Koch", модел P30, кал. 9x19 мм. на Евгени Иванов. За това престъпление Спасов получи условна присъда от 6 м. лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок.