Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) от Шумен Асен Тонев е окончателно осъден за присвоени над 243 000 лева, както и за укрити данъци.

От прокуратурата във Варна съобщиха, че е влязла в сила присъдата на Тонев, като апелативният съд му е наложил условно наказание от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и забрана да упражнява професията си за 3 години и половина.

Делото срещу Тонев започна преди 2 години, след като стана ясно, че той е присвоявал пари от кредитори и длъжници, които похарчил за лични нужди - пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски. Парите били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител и по закон не могат да се използват за нищо друго, освен за плащанията към взискателите. Според обвинението е имало случаи, в които ЧСИ е теглил от специалната сметка по 9 пъти в един и същ ден с основание "стопански разходи" или без да се уточнява за какво ще похарчи парите, припомня "Лекс".

Освен за присвояването, Тонев е осъден и за укриване на данъци от 2010 г. до 2014 г. за над 66 000 лева.

Той е започнал работа като ЧСИ през 2006 г., но още в началото започнал да създава хаос и безпорядък във воденото счетоводство, за да улесни присвояването на пари. Камарата многократно го е наказвала с глоби и с предупреждение за временно лишаване от правоспособност, докато се стигнало и до отстраняването му преди 4 години. След това той беше възстановен, но след като започна разследването, отново беше отстранен по искане на прокуратурата.

В края на 2018 г. Окръжният съд в Шумен го осъди условно на 2 години и 10 месеца затвор с 5-годишен изпитателен срок, но прокуратурата протестира и искаше той да бъде пратен в затвора за 5 години.

На втора инстанция апелативният съд във Варна все пак е увеличил наказанието му до 3 години затвор, но то пак е условно.