Окръжният съд в Благоевград призна за виновен и осъди анестезиолог от МБАЛ-Разлог за немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия, с което причинил смъртта на пациент, съобщиха от прокуратурата.

Подсъдимият лекар работел като анестезиолог в „Хирургично отделение“ в МБАЛ Разлог. На 06.04.2011 г. той изпълнявал задълженията си в операционна зала. При въвеждане на пациента в анестезия, с поставяне на ларингоскоп, докторът е причинил разраняване на лигавицата на твърдото небце и разкъсване на мекото небце, дълбоко разкъсване на лигавицата на глътката и задната стена на гълтача, достигащо до мускулния слой.

В резултат на тези му действия последвала механична асфикция от запушване на дихателните пътища с вдишване на кръв. В създалата се ситуация подсъдимият проявил бездействие, като не извършил основни действия при анестезия и не осигурил готовност за прилагане на алгоритъм за трудна интубация.

Антесезиологът не приложил и редица други методи, допълнителни средства и техники за осигуряване на проходимост на дихателните пътища, установени с медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“.

Първоинстанционният съд е признал подсъдимия за виновен и му е наложил наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.

Присъдата може да бъде обжалвана пред въззивния съд.