Софийският апелативен съд оправда 45-годишния рецидивист Петър Петров, подсъдим за жестокото убийство на 94-годишната Емилия Бузова във Видин, съобщи внучката й Милена Нейова.

В мотивите си магистратите отправят изключително остра критика към разследващите за начина, по който са подходили към случая и който не е позволил да стане ясно кой е извършителят на престъплението.

"Пропуските на органите на досъдебното производство по разследването (...), водят до невъзможност да се установят авторите на нападението", се казва в съдебното решение.

От края на септември 2015 г. до 11 октомври 2015 г. рецидивистът Петър Петров, който има 23 присъди за извършени престъпления против собствеността - кражби и грабежи, е обирал три пъти жилището на бившата учителка Емилия Бузова. При последния си набег в къщата й в центъра на Видин, освободеният само месец по-рано от затвора мъж й нанесъл жесток побой. Старицата била жестоко бита, душена и затворена в банята на дома си, а от къщата й са взети 30 лева, одеяло и дребни електроуреди.

На 10 ноември 2015 г. Бузова умира от вътрешните си наранявания.

Петър Петров бе задържан с полицейска мярка за 24 часа и след това освободен поради липса на доказателства. След като близките на починалата жена огласиха случая в медиите, Окръжната прокуратура във Видин обяви, че са допуснати редица нарушения по делото от разследващите полицаи. Разпоредено беше допълнително снемане на отпечатъци от къщата на жертвата и извършителят беше задържан за постоянно в ареста. 

Това отбелязва и съдът в мотивите си: "Единствено като следствие на медийният отзвук от публикациите е започнало действителното разследване на станалото".

Магистратите са категорични: органите на досъдебното производство не са провели адекватно във времето и законосъобразно първоначално разследване, като задържаните още в деня на побоя трима души не са били освидетелствани, не са били взети проби от тях, а междувременно не са разпитали и Емилия Бузова приживе, макар тя да е била в състояние да говори за случилото се продължение на поне 5 дни.

За решението Петър Петров да бъде пуснат след ареста си коментарът на магистратите е лаконичен: това е "обстоятелство, което настоящият съд оставя без коментар, за да не наруши етичните норми на отнасяне към органите на досъдебното производство".

Така, въпреки че първоинстанционният съд - Окръжният съд във Видин постанови 22 години затвор за рецидивиста за убийството на Емилия Бузова, апелативните магистрати го обявиха за "невиновен". Те го осъдиха на 8 години затвор за кражба в условията на рецидив.

Петър Петров бе осъден на 8 г. затвор заради кражба

Снимка: Радио Видин

"След три години и половина "разследване" и съдебни процеси на различни инстанции, се оказа, че няма виновни за ужасната смърт на баба ми. Мърлявщина и пълна неадекватност", категорична бе внучката й Милена Нейова.

Решението на Софийския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд. Близките на Емилия Бузова пък обмислят да заведат дело и в Страсбург.