Точно 3 години след жестокия побой над журналиста от Поморие Стоян Тончев, Районният съд в морското градче оправда двамата подсъдими за него, съобщи "24 часа".

33-годишният Тончев, който бе кандидат-кмет на Поморие, бе нападнат около 23 часа на 14 януари 2016 г. на ул. "Солна", докато се прибирал пеша към дома си от трима маскирани мъже. Двама от тях го пребили с метална телескопична палка и метален бокс, а журналистът бе приет в бургаската болница с фрактура на лицеви кости, комоцио и множество рани по главата.

Преди година пред съда бяха изправени двама души - Веселин Кръстев-Плешивия и Мартин Душев-Барбарона. Плешивия бе обвинен за нанасяне на телесната повреда с особена жестокост, а Мартин Душев бе обвинен в помагачество - че е осигурил палката, с която е бит Тончев. Вторият бияч остана неизвестен.

Прокуратурата поиска 5 г. затвор за Веселин Кръстев и 3 г. за Барбарона, тъй като имат предишни присъди, но съдът счете, че двамата са невинни за нападението над Тончев. Въпреки събраните 10 тома по делото магистратите приемат, че няма доказателства срещу подсъдимите.

Според защитата разпознаването в хода на досъдебното производство е било направено набързо и е опорочено.

"По фотоалбума е драскано на ръка. Върху снимките на заподозрените са нарисувани черни маски, вероятно защото по данни на пострадалия нападателите са били маскирани. Така 90% от изображенията всъщност са унищожени, а това е недопустимо и в разрез с изискванията на НПК", коментира бургаският адвокат Радослав Николов, защитник на Веселин Кръстев.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще протестира определението на съда.