Великобритания трябва да преустанови управлението си върху стратегически важните острови Чагос в Индийския океан "възможно най-бързо", постанови вчера Международният съд на ООН, като отговори на исканията на група изселени местни жители, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Продължаващото десетилетия британско управление на архипелага нарушава правото за самоопределение и островите трябва да бъдат върнати на Мавриций, гласи решението на съда. Според съдебното постановление британското управление над островите представлява "незаконен акт с продължителен характер", допълва БТА.

Според консултативното мнение на съда, което не е задължително, Великобритания незаконно е разделила островите Чагос от Мавриций, от който са били част, преди обявяването на неговата независимост в края на 60-те години. Мнението на съда обаче има тежест, защото идва от висшата съдебна инстанция на ООН и може да окаже силен натиск срещу Великобритания да действа. Въпросът бе поставен пред съда от Общото събрание на ООН. Решението на съда беше подкрепено от 13 съдии от общо 14.

Съдът беше сезиран да постанови дали разделянето на островите Чагос от тогавашната британска колония Мавриций през 1965 г., три години преди той да получи независимост, е било законно. Съдиите постановиха, че териториалната цялост на Мавриций е била нарушена, и че деколонизацията не е била пълна.

От 1966 г. насам Великобритания дава под наем най-големия остров от архипелага Чагос - остров Диего Гарсия - на САЩ, които имат важна военна база там. Населението на острова от близо 1500 души беше принудено да се изсели, след като САЩ изградиха военновъздушната си база в началото на 70-те години. Много от бившите жители на островите Чагос се установиха във Великобритания и подаваха искове пред британски съдилища да се върнат на островите.

В момента архипелагът е Британска индоокеанска територия. Великобритания е изплатила компенсации на бившите му жители, но според съда Лондон трябва да направи повече.

Британското правителство реагира на съдебното решение като заяви, че "внимателно" ще го проучи, подчертавайки, че становището на съда е "консултативно мнение, а не съдебно решение".