Председателката на ловешката ТЕЛК Донка Минкова, която е обвинена във вземане на подкуп, остава в ареста, реши  Апелативният съд във Велико Търново и решението е окончателно.

Защитата на Минкова настоя за домашен арест заради представените тежки заболявания, които тя има, чието лечение изисква условия, по-добри от тези в ареста в ловешкия затвор. За целта адвокат Стефан Гецов представи множество епикризи, доказващи, че докторката страда от различни заболявания на черния дроб и гръбначния стълб.

"От юли 2017 г. имам диагностицирано тежко заболяване в следствие на прекаран хепатит Б. Нарушаването на диетичния ми режим води до декомпенсация на чернодробната функция. От няколко дни имам кървене на венците, което е първи признак. В ареста изходът за мен ще е като при Иван Ласкин", мотивира д-р Минкова искането да бъде пусната под домашен арест

Искането на защитата бе отказано след двучасово съвещание на магистратите, които се запознаваха с представени редица документи, удостоверяващи заболяванията.

Минкова остава в ареста и няма пречка там да ѝ бъде оказана дължимата медицинска грижа, аргументира се съденият състав, предаде БНР.

Преди това имаше и друго прекъсване на съдебното заседание, заради поредно искане на адвоката на лекарката Стефан Гецов за комплексна съдебно-медицинска експертиза, която да удостовери заболяванията на д-р Минкова. То бе отказано, а адвокатът коментира пред журналисти, че при това развитие резултатът е бил предрешен.

"Още в момента, в който ни беше отказано да бъде допусната и назначена исканата съдебно-медицинска експертиза, за мен беше ясно, че резултатът е предрешен. Деянието, за което тя е обвинена, не е доказано така, както се иска от закона", каза той.

Съдът се аргументира за оставането на най-тежката мярка със съществуващата реална опасност председателката на ловешката ТЕЛК да извърши друго престъпление, с което да смекчи вината си и да повлияе на свидетелите по делото.

Донка Минкова беше обвинена на 31 януари във вземане на подкуп от 200 лева. Освен нея бе задържан и посредник, който е уреждал вземането на подкуп и неправомерното издаване на ТЕЛК решения на хора предимно с ромски произход. При претърсване на жилището й са намерени още пари, както и 3 папки с медицински документи с по 500 лева във всяка.

Обвинението срещу шефката на ТЕЛК-Ловеч е тежко и законът предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000 лева.