ВКС окончателно осъди на 30 години затвор Божидар Димитров за убийството на Вероника Петрова в столичния кв. "Свобода" през 2018 г., съобщиха от пресцентъра на съда. Случаят придоби обществено внимание, след като стана известно, че Димитров системно е тормозил 24-годишната жена и са били подавани сигнали до полицията за насилие. За побоите е знаела и майката на осъдения - Райна, която се канела да напуска жилището заради скандалите. 

ВКС е отхвърлил искането на Димитров делото му да се върне на първа инстанция.

В решението на ВКС пише, че деянието на подсъдимия Димитров "се явява като логичен завършек на упражнявания във времето над пострадалата продължителен системен физически и психически тормоз, с който тя не е успяла да се справи поради интелектуалния u дефицит и манипулируемост, както и заради нехайството на близките u и тромавостта в действията на съответните държавни институции за социална защита на такива лица".

Вероника Петрова била с психични проблеми. Преди време е имала приятел, от който имала и дете. Отрочето е в социален дом отдавна, а Вероника била използвана за просия от бившия си приятел. През 2017 година се запознала с Божидар и се преместила да живее при него. Жената бе открита пребита до смърт и гола в апартамента в столичния квартал "Свобода" на 3 март 2018 г. При пореден скандал Божидар започнал да я блъска в раклите и мебелите на дома. 

Какво точно се е случило, не е ясно.

Божидар разказал пред съда по време на мярката си за неотклонение, че Вероника се прибрала бита. "Влязохме в банята, за да я мия", обясни пред съда 37-годишният рецидивист. Вместо това обаче и той пребил жестоко момичето.

То починало от кръвозагуба, а при пристигането на полицаите съседи видели, че Вероника е чисто гола.

Досието на Божидар започва още като непълнолетен. Той има две условни присъди за кражби през 1998 г. и 2000 г. Получил и пробация през 2001 г. за хулиганство. Извършил е и изключително прецизна имотна измама от 2004 г. Жертвата бил затворникът Илиян Илиев, който от 2002 до 2005 г. не е излизал от пандиза.

Последната присъда на Димитров преди убийството на Вероника е за закана за убийство. На 23 май 2014 г. той се разхождал до блок в кв. "Обеля". Носел газов пистолет и го насочил срещу трима души, сред които жена.

Заканил им се с думите "Ще ви застрелям, ще умрете". По това дело Димитров се споразумял с прокуратурата за 6 месеца затвор.