Върховният касационен съд окончателно определи присъда от 3 години и шест месеца затвор за Иван Янакиев, който преди три години  прегази с джипа си " Хамър" пенсионер на оживена улица в Пазарджик.

Тежката катастрофа стана на 18 декември 2015 година и доведе до масови протести в града. Разследването установи, че при движение с превишена скорост Янакиев е помел с огромния автомобил пресичащия пътното платно 70-годишен Никола Лазаров и го е убил на място. Според експертизата джипът се е движил с 84 километра в час в момента на удара при ограничение от 50. Спирачният път е бил 106 метра, изтъкнаха от прокуратурата по време на делото.

Съдебно-медицински експертизи установиха, че смъртта на пенсионера, който се прибирал с покупки, е причинена от тежки черепно-мозъчна и грабначно-мозъчна травми, наранявания в гръдната и коремната области, разкъсване на аортата, счупване на много от ребрата, разкъсване на далака и черния дроб. Възрастният човек е починал минути след произшествието.

Убитият Никола Лазаров

bTV Media Group

През 2017 година окръжният съд в Пазарджик издаде първата присъда на Янакиев от 3 години и половина затвор, а по-късно тя беше потвърдена и от Пловдивския апелативен съд.

Подсъдимият обжалва наказанието пред ВКС с мотив, че има допуснати процесуални нарушения при разглеждането на делото в предишните инстанции. Висшите магистрати обаче не намират такива и окончателно потвърждават присъдата. Според решението, което не подлежи на обжалване, Иван Янакиев няма право да управлява автомобил в продължение на 4 години.

По информация на "24 часа" осъденият ще изтърпява наказанието си в затвора в Пазарджик.

След инцидента се разбра, че той има над 15 наказания за шофиране с превишена скорост и наложена глоба за управление на автомобил след употреба на амфетамини.