Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста двамата висши антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков. Тяхната подчинена Василена Фикирлийска съдът остави без мярка, съобщи БНТ.

Тримата бяха задържани по обвинение за опъване на чадър над разпространители на наркотици срещу материално облагодетелстване.

Според обвинението тримата са участвали в организирана престъпна група с користна цел.

Магистратите обявиха днес, че може да бъде направено обосновано предположение, че обвиняемите стоят зад престъплението и има опасност да извършат друго престъпление.

По време на заседанието стана ясно, че лица с криминално минало са свидетелствали срещу задържаните.

Един от тях дал белязаните пари на Панков. Преди това сигнализирали "Вътрешна сигурност" на МВР и дал показания, че висшите антимафиоти взимали пари за чадър.

Пред съда Цветан Панков заяви, че от 2013 г. участвал в акции по задържането на престъпни групи, свързани с наркоразпространието. Последната, от които през 2019 г. По негови думи имал сведения, че хора от криминалния контингент са заявявали, че им пречел, че ще до дискредитират и ще направят всичко възможно, за да го отстранят.

Защитниците на Кирил Ванков пък заявиха, че няма нито едно доказателство, свързващи директно служителя на ГДБОП с участие в организирана престъпна група.

Те определиха и задържането им с Панков като опит на лица от криминалния контингент да отклонят вниманието от себе си.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.