Тричленен състав на Окръжен съд - Враца заседава по дело, с което се обжалва присъдата на Димитър Йотов от Мездра, свързана със случая на убитото дете в същия град от началото на тази година. Жертвата е внук на бившия депутат от Враца и прокурор на Оряхово Тома Томов.

Процесът е образуван след жалби на подсъдимия Димитър Йотов и на близките на загиналото момче, които не са доволни от присъдата, издадена от райнните магистрати в Мездра - 6 г. лишавана от свобода.

8-годишно дете беше застреляно с ловна карабина в дома на свой връстник на 8 януари. Мездренският съд призна за виновен Димитър Йотов в това, че е държал оръжия и боеприпаси в нарушение на закона. Това е довело до произвеждане на изстрел с едно от оръжията и до смъртта на момчето. Тялото на детето бе намерено с огнестрелна рана недалеч от дома на Димитър Йотов. Съдът в Мездра определи след редукция наказание от шест години "лишаване от свобода" при "общ" режим на изтърпяване за подсъдимия.

Делото днес се състоя в присъствието само на страните по него заради въведените противоепидемични мерки.

Съдебният състав на Врачанския окръжен съд е дал днес ход на делото, а след като страните по делото не са поискали допълнително събиране на нови доказателства и след пледоариите, го е обявил за решаване.

Съдът трябва да се произнесе с решение по делото в законоустановения срок, който в този случай е до два месеца, се уточнява в съобщението.